streda 19. júna 2013

21 návykov šťastných ľudí

Ahoj milý čitatelia :)
Tento článok chcem venovať takému menšiemu návodu ako byť šťastní a čo robia ľudia, ktorí sú šťastný napriek všetkému čo sa im v živote stane. Nedovolia aby ich život naplnil smútok a beznádej a pomáha im k tomu pár vecí. Chcete vedieť akých? V tomto článku ich nájdete. (Aj keď je trošku dlhší oplatí sa ho prečítať :) )

1. Oceňte život

Buďte vďační za to, že sa každé ráno budíte zdraví. Vybudujte si znova voči životu tú detskú zvedavosť. Sústreďte sa na nádheru každej živej veci. Užívajte si dni naplno. Neberte nič ako samozrejmosť. Neberte malé veci na ľahkú váhu.

2. Vyberajte si priateľov múdro

Obklopte sa šťastnými, pozitívnymi ľuďmi, ktorí majú rovnaké hodnoty a ciele ako vy. Ľudia, ktorí sa správajú podobne, vás vždy povzbudia a pomôžu vám dosiahnuť vaše ciele. Ľudia, ktorí sú tam vždy, keď potrebujete pomocnú ruku. 

3. Buďte chápaví

Akceptujte ľudí takých, akí sú a taktiež tam, kde sa v živote nachádzajú. Rešpektujte ich. Snažte sa vylepšiť deň každému, koho stretnete.

4. Učte sa donekonečna


Majte prehľad o najnovších novinkách, ktoré sa týkajú vašej práce a koníčkov. Vyskúšajte nové, vzrušujúce veci, ktoré vás vždy zaujímali
5. Kreatívne riešenie problémov
Neutešujte sa ľutovaním. Akonáhle sa pred vami objaví problém, dajte sa dokopy a začnite hľadať riešenia. Vnímajte každú prekážku, ktorej musíte čeliť, ako príležitosť, spraviť vo vašom živote nejakú zmenu. 
6. Robte to, čo vás baví
Štatistiky hovoria, že 80% ľudí nemá rado svoju prácu. Vyberte si kariéru, ktorá vás zaujíma – tie extra peniaze, ktoré zarobíte prácou, ktorá vás nebaví, za to nestoja. Spravte si čas na vaše koníčky a špeciálne záujmy. 
7. Užívajte si život
Zastavte sa a pozerajte sa tú nádheru okolo vás. Život je viac ako len práca. Zastavte sa a privoňajte ružiam, pozerajte sa na západ alebo východ slnka s vaším partnerom, choďte na dlhú prechádzku do prírody… Naučte sa žiť v prítomnosti a užívať si to. Nežite v minulosti, ani v budúcnosti.
8. Smejte sa
Neberte seba alebo život príliš vážne. Určite dokážete nájsť niečo vtipné skoro na každej situácií. Smejte sa na sebe.
9. Odpúšťajte
Ak budete nevraživí, tak to spraví zle iba vám a nie druhým. Odpúšťajte druhým, aby ste sa vy cítili dobre. Ak spravíte chybu – priznajte sa k nej – poučte sa z nej – a odpustite si.
10. Vďačnosť
Vybudujte si postoj vďačnosti. Spočítajte si všetky veci, za ktoré ste vďační. Všetky. Aj tie, ktoré sa zdajú nepodstatné. Buďte vďační za ľudí vo vašom živote.  Nájdite si čas a povedzte im to.
11. Investujte do vzťahov
Vždy sa uistite, že ľudia, ktorých milujete, vedia, že ich milujete, aj keď sú medzi vami konflikty. Neporušte sľuby, ktoré im dáte. Buďte im oporou.
12. Dodržte svoje slovo
Čestnosť je tá najlepšia politika. Každý čin a každé rozhodnutie, ktoré spravíte, by malo byť založené na čestnosti.
13. Meditujte
Keď je váš mozog oddýchnutý, tak máte viac energie a fungujete na oveľa vyššom stupni. Druhy meditácie sú napríklad joga, hypnóza, relaxovanie, afirmácie, vizualizácia alebo iba jednoduché sedenie v tichosti. 
14. Starajte sa hlavne o seba
Sústreďte sa na to, aby ste si vytvorili život, aký chcete. Postarajte sa o seba a o vašu rodinu. Každý má právo na svoj vlastný život a to právo máte aj vy.
15. Optimizmus
Pozerajte sa na pohár ako na poloplný. Nájdite pozitívnu stránku každej situácie. Je určite tam – aj niekedy ju môže byť ťažké nájsť. Uvedomte si, že všetko sa deje z nejakého dôvodu, aj keď možno nikdy neprídete na to, čo bol ten dôvod. Zastavte negatívne myšlienky. Ak sa k vám negatívna myšlienka aj tak dostane, nahraďte ju pozitívnou.
16. Milujte bezpodmienečne
Akceptujte ľudí, takých akí sú. Neklaďte vašej láske limity. Aj keď sa vám niekedy činy ľudí, ktorých milujete, nemusia páčiť – stále ich milujte.
17. Vytrvalosť
Nikdy sa nevzdávajte. Každú novú výzvu berte ako krok, ktorý vás posunie bližšie k vašim cieľom. Nikdy nezlyháte, ak nikdy neskončíte. Sústreďte sa na to, čo chcete, naučte sa potrebné veci, spravte si plán úspechu a pustite sa do práce. 
18. Buďte proaktívni
Akceptujte, ak sa niečo nedá zmeniť. Šťastní ľudia si nemíňajú svoju energiu na veci, ktoré nemôžu kontrolovať. Akceptujte vaše limity.Zistite, ako môžete prebrať kontrolu, aby ste vytvorili výsledky po akých túžite
19. Starostlivosť o seba
Starajte sa o svoje telo, myseľ a zdravie. Choďte na pravidelné prehliadky. Jedzte zdravo a cvičte. Oddychujte. Pite veľa vody. Precvičujte svoju myseľ.
20. Sebavedomie
Nesnažte sa byť niekým, kým nie ste. Aj tak nikto nemá rád falošných ľudí. Zistite, kým skutočne ste vo vašom vnútri – vaše vlastné osobné klady a zápory. Buďte sebavedomí v tom, kým ste. Buďte tak dobrí, ako to len ide a nepodceňujte sa.
21. Zoberte zodpovednosť do svojich rúk.
Šťastní ľudia chápu, že sú 100% zodpovední za svoj život.  Sú tí prví, ktorí si priznajú, že spravili nejakú chybu.

Začnite dnes a preberte zodpovednosť za vaše šťastie do vlastných rúk. Čím viac zapojíte tieto návyky do vašich každodenných životov, tým šťastnejší budete.

Zdroj: projektzivot.org
Vaša *eM

1 komentár:

  1. Skvělé rady bohužel..občas se v životě dějí takové věci že nepomůže ke štěstí nic :(

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za všetky komentáre :) mam z nich radosť!