utorok 17. septembra 2013

Najkrajší vek môjho života

Ahojte,

dobre si uvedomujem, že zväčša píšem príspevky o kozmetike, kráse, DIY a podobne, tento príspevok však bude úplne o niečom inom.
       Aby ste videli, že sa zaujímam aj o iné veci a hlavne preto, lebo je to oveľa dôležitejšie ako make up a krémy, vzniká tento článok pod mojimi rukami.
       Málo kedy si uvedomujeme v akej super dobe sme sa narodili. Často plačeme, že nemáme to alebo hento. Predstavte si, že pred pár rokmi sa žilo úplne inak. A dokonca to nebolo až tak dávno- niekoľko ľudí žije s peklom v podobe spomienok dodnes.
       Nedávno sa u nás v škole konala jedna veľmi zaujímavá prednáška/beseda s pani Gizelou Lipovskou.
Áno, viem, že v dnešnej dobe poznáme mená slávnych spevákov a hercov, no toto meno málokomu niečo povie. A práve preto píšem... aby sme dali aj do povedomia mladých to na čo sa nesmie zabudnúť. Na chvíle utrpenia, ktoré táto pani prežila a predsa nestratila vieru,nádej a preto aj dnes ako 91 ročná mohla prísť k nám, mladým, a porozprávať svoje kruté a temné spomienky.




Narodila sa v Uličskom Krivom a tam sa aj vrátila po prepustení z tábora. Volá sa Gizela Lipovská a život jej nadelil veľa trápenia. V období druhej svetovej vojny ju nahlásili, že je Židovka. Všetci dobre vieme čo to znamenalo. Prenasledovanie a deportácia do pracovného tábora.

Táto staršia pani si síce nepamätá čo vravela pred chvíľkou (veď uznajte, vek robí svoje) ale veľmi detailne opisuje svoje zážitky spred 70 rokov.

V prvý moment keď som túto veľkú ženu uvidela mnou prebehli zimomriavky a chcelo sa mi plakať. Tvár utrápená, mnoho vrások - skrýva sa za ňou neskutočný príbeh, ktorý mal byť zabudnutý navždy.
Našťastie však existujú ľudia ako je Jaroslava Marcineková, ktorá príbeh pani Gizky spísala do knihy. Aby sa nikdy nezabudlo, čo musela prežiť a ako sa zaobchádzalo s ľuďmi. Koľko krutosti bolo v prívržencoch Hitlera. 




No hlavný dôvod, prečo si treba pripomínať tieto smutné udalosti je, aby sme nikdy nedopustili, že sa niečo také zopakuje.

O pani Gizele sa dočítate mnoho nielen v knihe ale aj na internete, tak si namiesto googlenia pesničiek, obrázkov a tutorialov naťuknite jej meno a prečítajte čo všetko dokázala v živote prežiť a predsa nezatrpkla.



Dúfam, že aj vďaka tomuto článku si mnohí pozrú príbehy s touto tématikou a uvedomia si aké dôležité je rozprávať o tom a nezabudnúť na udalosti, ktoré nie sú nezopakovateľné.

Vaša *eM

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za všetky komentáre :) mam z nich radosť!